Internationale nominaties voor ‘Blijf van mijn lijfje’

Het Eén-programma Via Annemie wordt niet alleen in eigen land maar ook daarbuiten gewaardeerd. Het televisiefestival van Monte Carlo maakte vandaag bekend dat de afleveringen van Blijf van mijn lijfje genomineerd zijn voor een Golden Nymph. De Via Annemie-afleveringen Blijf van mijn lijfje, over genitale verminking van jonge meisjes, zijn genomineerd in de categorie Current Affairs Documentaries. De Golden Nymph Awards worden op donderdag 18 juni uitgereikt tijdens de slotceremonie van het televisiefestival van Monte Carlo.

Ook geselecteerd in Canada en Japan

Afgelopen vrijdag werd Via Annemie al genomineerd voor een Rockie Award van het World Media Festival in het Canadese Banff. De reeks werd geselecteerd in de categorie Humanitarian and investigation.

Ook het toonaangevende INPUT-festival in Tokio selecteerde de Via Annemie-reportages over de vrouwenbesnijdenissen in Kenia. Annemie Struyf trekt op 9 mei naar Japan, waar ze onder meer een workshop verzorgt over het gebruik van de verborgen camera bij het maken van reportages over gevoelige thema’s en maatschappelijke wantoestanden.

 

Annemie Struyf is gepakt door deze internationale aandacht. “Ik ben net terug van “vakantie” in Kenia, waar ik opnieuw de meisjes ben gaan opzoeken die aan deze beide reportages hebben meegewerkt. Dankzij hun verhalen en getuigenissen bestaat er in Kuria nu een vluchthuisje voor meisjes die aan deze gruwelijkprakijken willen ontsnappen. Deze meisjes laten mij niet meer los, en doen een beroep op ons, de internationale gemeenschap, om iets tegen deze gruwel te ondernemen.

De drie nomaties op internationale documentairefestivals doen mij dan ook ontzettend veel plezier. Het is een blijk van internationale aandacht voor een gruwelijke wanpraktijk die elk jaar opnieuw miljoenen kinderen treft. En uiteraard is het ook een teken van professionele waardering voor dit uiterst moeilijke reportagewerk, want de reportages over de massale meisjesbesnijdenissen in Kenia bevatten uniek beeldmateriaal. Deze illegale praktijken gebeuren namelijk meestal ver weg van het oog van de buitenwereld.”