Loslaten

Beste vrienden,

We zijn jullie ontzettend dankbaar voor de enorme steun die jullie de laatste tien jaar gegeven hebben om van Hope Home een veilige plek te maken voor kinderen die het moeilijk hebben.

Jullie zijn met duizenden. Duizenden sponsors, supporters, vrienden die met raad en daad, energie en geld, mankracht en daadkracht honderden kinderen meer toekomstkansen hebben gegeven.

Wij, de stichting Hope voor Kabondo, en de mensen in Kabondo hebben altijd een duidelijk doel voor ogen gehad. Investeren op weg naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Middelen en mogelijkheden geven tot op het moment dat het project volledig selfsupporting kan zijn.

Want de uiteindelijke doelstelling van ontwikkelingshulp moet altijd zijn: steunen en begeleiden naar autonomie en zelfstandigheid.

Nu, na tien jaar, is nu het moment aangebroken is om het project los te laten.

Ja – mede dankzij uw steun – er is meer dan 900 000 euro richting Kabondo gegaan. Met dat geld hebben we een weeshuis gebouwd met alle mogelijke faciliteiten. De streek biedt nu heel wat mogelijkheden voor landbouw en veeteelt, wat leidt tot welvaart en werkgelegenheid. Er is een diepe, dure waterput die veel mensen van helder, drinkbaar water kan voorzien.

Ja, er zijn nu heel wat inkomsten mogelijk. Door bosbouw, het kweken en verkopen van vissen, het maken en verhandelen van honing is er nu ook lokaal heel wat werkgelegenheid gekomen.

Er is nu ook een grote school en opvangplaats voor de oudere kinderen. Opnieuw met heel wat plaatselijke werkgelegenheid voor nannies (kinderverzorgsters), onderwijzers, leraars, …

Nu, na tien jaar, maken wij de balans op. En het is goed, om ook vanuit Kabondo, te weten en te vernemen dat het moet lukken om voortaan, en zonder ons, zelfstandig verder te blijven functioneren.

Neen, onze Stichting houdt niet op te bestaan, maar we voelen de behoefte onze focus te verleggen naar andere plaatsen waar de noden op dit moment erg groot zijn.

Zo willen we verder werken in Kuria waar we meer willen ondernemen om kinderen en jonge meisjes tegen de traditionele besnijdenissen te beschermen. We willen hen opvang en scholing aanbieden, in nauwe samenwerking met de lokale pioniers.

Er groeien ook nog andere – kleine en grote plannen – in onze hoofden, maar die zijn nog te embryonaal om nu al te melden. Maar zeker weten, we houden jullie op de hoogte.

Nogmaals onze grootste en diepste dank,
Lieve Blancquaert, Monique Van Nieuwerburgh, Michel Vanholder en Annemie Struyf.