Annemie Struyf en Lieve Blancquaert ontvangen Europese Burgerschapsprijs 2017 van Europees Parlement

Hope for Girls, met als voorzitters fotografe Lieve Blancquaert en journaliste Annemie Struyf, is in het Europees Parlement gelauwerd met de Europese Burgerschapsprijs 2017. Vooral het werk van Hope for Girls in Kenia in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking motiveerde de jury tot zijn keuze.

Dit engagement resulteerde in twee tv-documentaires, een boek en concrete steun in Kuria, een afgelegen streek in Kenia met een zeer hoge besnijdenisgraad: hier steunt Hope for Girls een vluchthuis voor meisjes die de lokale besnijdenisrituelen willen ontvluchten. Speciale aandacht gaat naar preventie en sensibilisering over genitale verminking, de uitbouw van een school waar besneden en niet-besneden meisjes terechtkunnen, schoolgeld voor meisjes, sensibilisering van de ouders en een mentaliteitswijziging bij jongens en mannen.

Hope for Girls wil het thema van FGM (female genital mutilation) en van discriminatie van meisjes ook in Europa op de kaart zetten. Annemie Struyf: ‘In Europa wonen intussen ruim een half miljoen besneden vrouwen. Via de migratiestromen verhuist deze gruwelpraktijk naar Europa, waar ze – uiteraard clandestien – ook effectief wordt uitgevoerd. Meer en meer stellen we vast dat gelijke kansen voor mannen en vrouwen, jongens en meisjes geen evidentie zijn, maar onder druk komen te staan. Achterstelling en discriminatie van meisjes en vrouwen is een thema dat – nationaal en internationaal – veel meer aandacht verdient.’

Anneleen Van Bossuyt, Europees Parlementslid, droeg Hope for Girls voor als laureaat: ‘Sinds 2008 reikt het Europees Parlement de Burgerschapsprijs uit aan uitzonderlijke Europeanen. Er is geen geld aan verbonden, het is een erkenning voor het harde werk van organisaties in de EU die zich inzetten voor een warme maatschappij. De prijs geeft ons de kans om deze kleine helden in de schijnwerpers te plaatsen. Met veel overtuiging heb ik Hope for Girls voorgedragen. Hun werk past perfect in het Europees jaar tegen Geweld tegen Vrouwen. We denken vaak dat gelijkheid van jongens en meisjes bij ons een verworven goed is, maar de realiteit is heel anders. Hope for Girls wil hier verandering in brengen en is daarom de terechte winnaar.’