Besnijdenissen in Kuria

Intussen gaan in Kuria (Kenia ) de besnijdenisceremonies gewoon verder. Tobias, verantwoordelijk voor ons vluchthuis voor de meisjes die aan de besnijdenissen willen ontsnappen, rapporteert dat de sfeer grimmiger en agressiever is dan ooit. Grote gewapende groepen maken de straten onveilig, en zorgen dat de besnijdenissen elke dag opnieuw kunnen doorgaan. Tobias probeert af en toe wat foto’s te nemen, wat hem niet in dank wordt afgenomen.
‘Deze besnijdenisperiode is de ergste die ik ooit heb meegemaakt,’ vertelt Tobias, ‘Alsof ze nu elk meisje willen besnijden, zelfs de zeer jonge kinderen.’ In Kuria (Kenia) zijn momenteel drie ‘rescue centres’ (opvanghuizen) voor de meisjes die aan de besnijdenissen willen ontsnappen. In ons vluchthuis – Blijf-van-mijn-Lijfje bij Tobias – verblijven nu 100 meisjes dag en nacht, zolang de ceremonies duren. Ook Tobias verlaat het vluchthuis niet meer. Het is buiten veel te gevaarlijk. Iedereen die tegen de besnijdenissen is, loopt gevaar en blijft angstvallig binnen.
Annemie Struyf